MEMBRÁNY IV: Specifické vlastnosti buněčné membrány ve vztahu k neuropsychickým poruchám - Mourek, J; Pokorný, Jaroslav; Langmeier, Miloš; Zvolský, Petr (Česká a slovenská psychiatrie, 2007)
Vývoj a existenci specifických aktivit nervové buňky si nelze představit bez adekvátně strukturované nosné membrány. Začlenění funkčních proteinových komponent je kauzálně svázáno se stavbou lipidové dvojvrstvy která umožňuje nejen určitou prostorovou stabilitu (fixaci), ale současně i prostorovou návaznost, součinnost a variabilitu. Pohyb bílkovinných molekul v tekuté mozaice membrány je omezen jejich zakotvením do cytoskeletu. Ten má mechanicky podpůrný význam a hraje důležitou úlohu v přenosu informace do nitra buňky. U nervových buněk řídí interakce cytoskeletu a membrány výdej neurotransmitéru z presynaptických zakončení a recyklaci synaptických váčků. V souvislosti s hledáním markerů psychických poruch se předmětem intenzivního výzkumu stala i membrána červených krvinek, která má vysoce komplexní strukturu, srovnatelnou se strukturou membrán většiny eukaryotických buněk. Byly pozorovány četné biochemické abnormality červených krvinek při různých psychických poruchách, jako jsou změny v aktivitě některých membránově vázaných enzymů a receptoru, různé hladiny oxidativního stresu a změny ve složení lipidů.
Keywords: Mental Disorders; synaptické vezikuly; cytoskelet; Neurons; struktury buněčné membrány; neurony; Cell Membrane Structures; synaptické membrány; Erythrocyte Membrane; erytrocytární membrána; Lipid Bilayers; Cytoskeleton; Synaptic Membranes; Synaptic Vesicles; duševní poruchy; lipidové dvojvrstvy