Posttraumatická stresová porucha (PTSD) - Pidrman, Vladimír (Praktický lékař, 2007)
V přehledném článku autor shrnuje současné poznatky o výskytu, příznacích, průběhu, prognóze a léčbě posttraumatické stresové poruchy (PTSD), která se vyskytuje častěji, než je diagnostikována. Až v 80 % případů může být spojena s depresí. Vzhledem k latenci příznaků ve dnech až týdnech od závažné traumatické události, připadá významná role v diagnostice traumatologům a zejména praktickým lékařům. Po příznacích je třeba aktivně pátrat a poruchu nelze bagatelizovat. Léčba spočívá v psychoterapii, případně kombinované s podáváním psychofarmak. V závěru autor doporučuje správný postup v zapamatovatelných 10 bodech.
Keywords: Stress Disorders, Post-Traumatic; posttraumatická stresová porucha; lidé; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; Humans; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu