První zkušenost s laser-balonovým endoskopickým katétrem v léčbě pacientů s paroxysmální fibrilací síní - Škoda, Jan; Reddy, V. Y; Petrů, J; Šedivá, Lucie; Táborský, Miloš; Raviele, A; Ernst, S; Kuck, Karl-Heinz; Natale, Andrea; Neužil, Petr (Praktický lékař, 2007)
Úvod: Během katétrizační ablace fibrilace síní (FiS) je často obtížné v levé síni dosáhnout kompletních lézí bodovými aplikacemi radiofrekvenčního proudu a dosáhnout tak elektrické izolace plicních žil (PZ). Nový balonový ablační katétr (Endoscopic Ablation System - EAS; Cardiofocus, Inc., Marlborough, MA, USA) využívá laserové energie a reálné vizualizace polohy katétru miniaturním endoskopem. Aplikaci laserové energie je navíc možno cíleně směřovat do oblasti ústí PZ (rotace, posun vpřed a vzad) nezávisle na pozici balonového katétru. V našem sdělení referujeme dlouhodobé výsledky našeho centra v rámci první klinické prospektivní multicentrické studie u pacientů s paroxysmální formou FiS. Metoda: 22 pacientů se symptomatickou farmakorezistentní paroxysmální FiS, 3 ženy, věk 53 ± 8 (29-73); trvání FiS 7,0 ± 3 roky (1-14); průměr levé síně 42 ± 4 mm (33-49); EF LK 68 ± 4% (45-77). S využitím EAS byla izolována ostia PZ během jediné procedury. Vůči počtu a morfologii PZ nebyla uplatněna vylučovací kritéria. Výsledky: Po dobu sledování 17,1 ± 6,6 (7-27) měsíců bylo dosaženo eliminace FiS u 19 pacientů (86,3 %), z nichž u 7 (33 %) byl ponechán v léčbě betablokátor a/nebo propafenon. U tří pacientů (13,6 %) byla dokumentována recidiva FiS přes antiarytmickou léčbu, u jednoho pacienta byla ablace úspěšně opakována. Dle 6-12 měsíčních CT kontrol bylo pouze 16 % PZ nevýznamně zúženo: 26.4 ± 4,4% (20-37), lx byla zaznamenána transientní ischemická ataka a lx pseudoaneurysma a. femoralis l.dx. vyřešené perkutánně tkáňovým lepidlem. Procedurální i fluoroskopické časy signifikantně klesaly během učební křivky. Závěr: Tato ověřovací klinická studie prokázala bezpečnost a efektivitu katétrizační ablace paroxysmální fibrilace síní s využitím laserového balonového katétru.
Keywords: fibrilace síní; Outcome and Process Assessment, Health Care; Atrial Fibrillation; venae pulmonales; lidé; Catheter Ablation; angioplastika balónková laserová; Pulmonary Veins; katetrizační ablace; Humans; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Angioplasty, Balloon, Laser-Assisted