Nemoci z povolání přenosné a parazitární hlášené u vojáků v činné službě v letech 1996-2006 - Pavel, Josef (Pracovní lékařství, 2007)
Práce přináší rozbor nemocí z povolání přenosných a parazitárních hlášených u vojáků v činné službě v Armádě České republiky v letech 1996–2006. Tato onemocnění jsou nejčastěji hlášenými nemocemi z povolání ve sledovaném období. Vznikly v 85,2 % během pobytu v zahraničí, v klimaticky náročných a epidemiologicky závažných oblastech. Nárůst těchto onemocnění v posledních letech je dán charakterem činnosti armády, tj. vysíláním vojáků do vojenských misí a pozorovatelských misí OSN. Nejčastější diagnózou byla malárie. Autor upozorňuje na důležitost provádění prohlídek před výjezdem a po návratu ze zahraničí.
Keywords: Disease Notification; Communicable Diseases; parazitární nemoci; lidé; Parasitic Diseases; ozbrojené síly; hlášení nemocí; Military Personnel; infekční nemoci; Humans