Analýza vývoje finančních prostředků institucionální podpory specifického výzkumu, projektů vědy a výzkumu a ostatních projektů tvůrčí činnosti na ZSF JU v Českých Budějovicích v letech 2004-2006 - Samková, Jana; Navrátil, Leoš (Kontakt (České Budějovice), 2007)
Podpora výzkumu a vývoje má na Zdravotně sociální fakultě JU, na Jihočeské univerzitě i v České republice významnou prioritu. Současně s celou škálou parametrů hodnocení vědy a vývoje se setkáváme stále častěji nejen uvnitř institucí, ale i v národním a mezinárodním měřítku s hodnocením a porovnáváním v oblasti ekonomické. V této souvislosti se setkáváme s pojmem znalostní ekonomika. Pojem „znalostní ekonomika“, který se objevuje v oblasti vědy a vývoje v poslední době stále častěji, je do značné míry popularizační zkratkou. Ačkoli navozuje dojem, že se jedná o něco nového a vysoce progresivního, je třeba poznamenat, že každá ekonomika v minulosti byla založena na využívání znalostí (inovací). Vyššími investicemi do výzkumu a vzdělání se ekonomika stává nejen konkurenceschopnější, ale zároveň dochází k přesunu tvorby hrubého domácího produktu od produktů s nižší přidanou hodnotou. Finanční prostředky vynaložené na výzkum se stávají jedním z ostře sledovaných parametrů, podle kterého jednotlivé organizace, ale i celé státy hodnotí své šance uspět v globální soutěži o prosperitu. Je zvažován potenciál nově vzniklých znalostí pro řešení problémů a naplnění potřeb společnosti, jsou hodnoceny a analyzovány překážky jejich skutečného tržního využití. Z podnětu vedení Zdravotně sociální fakulty JU byly vypracovány podkladové analýzy časového vývoje získaných a realizovaných finančních prostředků v letech 2004–2006 na ZSF JU, jejichž cílem by bylo podnícení další odborné diskuze v uvedené oblasti. První část příspěvku je věnována financování vědy a výzkumu obecně, v druhé části je analyzován časový vývoj na Zdravotně sociální fakultě JU v letech 2004–2006 v oblasti institucionální podpory specifického výzkumu a vývoj jejích vstupních indikátorů a ve třetí části časový vývoj výše uvedeného období ostatních projektů tvůrčí činnosti na ZSF JU.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; vládní organizace; Government Agencies; Česká republika; Universities; lidé; Research Support as Topic; Data Interpretation, Statistical; zákonodárství jako téma; Legislation as Topic; interpretace statistických dat; Schools, Medical; univerzity; Czech Republic; školy lékařské; Humans