Respektování autonomie při dlouhodobé péči o seniory - Bužgová, Radka (Kontakt (České Budějovice), 2007)
Článek se zabývá důležitým etickým principem ve zdravotní a sociální péči o seniory, a to respektováním autonomie. Cílem práce je poukázat na ohrožení autonomie seniorů v různých oblastech jejich života a na možnosti podpory jejich autonomního chování ze strany pracovníků ve zdravotních a sociálních službách. V první části článku je vysvětlen pojem autonomie a etický princip respektu k autonomii. Pojem autonomie je často spojován se sebeúctou, důstojností a participací. Rozlišují se dvě složky autonomie: „autonomní rozhodování“ a „autonomní akce.“ Autonomie ve stáří je často ohrožena. S ubýváním fyzických a psychických sil je klient často omezen buď ve schopnosti učinit validní rozhodnutí, nebo ve schopnosti rozhodnutí realizovat, případně v obojím. Schopnost autonomního jednání ovlivňují vnější a vnitřní faktory. Vnitřní faktory jsou spjaty se snižováním fyzických a mentálních funkcí ve stáří, vnější faktory pak souvisí s prostředím, ve kterém senior žije. Ve stáří často dochází k omezení nebo ztrátě soběstačnosti. Autonomie a ztráta soběstačnosti se však nevylučují. To je třeba brát v úvahu při plánování péče. V článku jsou citováni autoři Pichaud a Thareauová, kteří se zabývají vztahem mezi soběstačností a autonomií. Uvádějí, jaký je podíl účasti pomáhajícího na pomoci druhému člověku v závislosti na míře jeho fyzické nebo mentální závislosti. I přes snahy odborníků podporovat a zachovat autonomii seniorů alespoň v určité míře, existuje určitá část klientů, kteří nejsou již vůbec schopni autonomního chování. Článek se zmiňuje i o etické diskusi o možnosti respektování dříve vyslovených přání pacientů (advance directives). V závěru článku jsou uvedeny autonomní zásady pro jednání s klientem, které by měly být při péči o seniory respektovány. Tyto zásady byly převzaty od autorů Collopy a Naleppa ze zahraničí.
Keywords: zdravotní péče - plánování; Ethics, Medical; Personal Autonomy; sociální péče; lékařská etika; lidé; Aged; Health Systems Plans; senioři; Social Welfare; Humans; osobní autonomie