Mechanizmy účinku frekventně používaných léčiv a jejich terapeutická hodnota - myorelaxancia - Suchý, David (Praktické lékárenství, 2007)
Centrální myorelaxancia se používají k tlumení chronických svalových spasmů nebo spasticity provázející onemocnění či poranění mozku a míchy. Rovněž lokální poranění pohybového aparátu, chronické bolesti zad nebo záněty jsou příkladem situací, provázených vyšším svalovým tonem. Jedná se o heterogenní skupinu léčiv, kromě dantrolenu působí na centrální nervový systém, tlumí mono i polysynaptické míšní reflexy. Liší se od periferních kurarimimetik, která se používají v anesteziologii a blokují přenos vzruchu na nervosvalové ploténce. Jednotlivé preparáty se kromě chemické struktury odlišují farmakokinetikou (většinou dobré vstřebání a průnik do CNS, různý poločas eliminace, různý efekt prvního průchodu játry), stupněm navozené svalové relaxace, sedativními a event. anxiolytickými účinky.
Keywords: benzodiazepiny; Baclofen; guaifenesin; Guaifenesin; baklofen; centrálně působící myorelaxancia; bolesti zad; dantrolen; Carisoprodol; Humans; clonidin; Benzodiazepines; Clonidine; Back Pain; karisoprodol; lidé; Dantrolene; Muscle Relaxants, Central