Dentoalveolární kompenzační mechanismus ve vertikálním směru - Kashavarz, Massoumeh; Kamínek, Milan (Ortodoncie, 2007)
Cílem práce bylo zkoumat roli dentoalveolárního kompenzačního mechanismu. Byly hodnoceny vztahy mezi částmi skeletu maxilofaciálního komplexu při jeho selhání. Do studie byli zařazeni ortodontičtí pacienti s nejnižší věkovou hranicí 12 let u dívek a 14 letu chlapců. 108 pacientů bylo rozděleno do tří skupin - otevřený skus, normální skus a hluboký skus. Na kefalogramech byla provedena skeletálni a dentoalveolární měření a zaznamenány průměry a směrodatné odchylky všech proměnných. Rovněž byly vypočítaný korelační koeficienty mezi všemi proměnnými. Mezi skupinami vykazovalo statisticky významné rozdíly třináct proměnných. Ve vzájemné korelaci proměnných byla hloubka skusu jedinou proměnnou, která nevykazovala významné korelace s ostatními proměnnými.
Keywords: Cephalometry; Jaw; Maxilla; obličejové kosti; Malocclusion; Mandible; Statistics, Nonparametric; neparametrická statistika; mandibula; Vertical Dimension; čelisti; mezičelistní vztahy; kefalometrie; malokluze; maxila; Facial Bones