Infekční komplikace operační léčby poranění pohybového aparátu: přehled rizikových faktorů a etiologických agens za roky 2000-2005 - Džupa, Valér; Džupová, O; Bendová, E; Záhorka, J; Richtr, V; Bartoška, R; Skála-Rosenbaum, Jiří; Zídka, M (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2007)
Cíl: Infekční komplikace jsou jednou z nejzávažnějších komplikací operační léčby poranění pohybového aparátu. Cílem 6leté studie bylo zjistit výskyt známých rizikových faktorů a etiologických agens u pacientů s infekčixními komplikacemi po operační léčbě pohybového aparátu. Metody: Z 5 2,34 pacientů operovaných v letech 2000-2005 se časná nebo opožděná infekční komplikace vyskytla u 65 (26 žen, 39 mužů, věk 22-83 let). U všech pacientů s infekční komplikací byly sledovány rizikové faktory týkající se anamnézy, typu poranění, operace a další léčby, a dále mikrobiologické kultivační nálezy. Výsledky: U 60 pacientů (92,3 %) byl nalezen alespoň jeden z následujících rizikových faktorů: diabetes, věk nad 75 let, alkoholizmus, abúzus intravenózních drog, vzdálený infekční fokus nebo závažné kožní onemocnění v době operace, polytrauma vyžadující dlouholobý pobyt na anesteziologicko-resuscitačním lůžku, závažné poranění měkkých tkání provázející zavřenou nebo otevřenou zlomeninu. U 27 pacientů (41,5 %) byly vykultivovány pouze grampozitivní koky, u 17 pacientů (26,2 %) gramnegativní tyčky a u 12 pacientů (18,5 %) smíšená bakteriální flóra, 9 pacientů (13,8 %) mělo negativní kultivaci. Nejzávažnější kultivační nálezy se vyskytly u pacientů s rozsáhlým poraněním měkkých tkání provázejícím zlomeninu, diabetem nebo dlouhodobě hospitalizovaných na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Závěr: Infekční komplikace operační léčby poranění pohybového aparátu se vyskytly především u pacientů se známými rizikovými faktory. Nejčastějšími rizikovými faktory v našem souboru pacientů byly závažné poranění měkkých tkání provázející zlomeniny, dlouhodobý pobyt pacientů na anesteziologicko-resuscitačním lůžku z důvodu polytraumatu a diabetes. Pacienti těchto rizikových skupin měli také nejzávažnější bakteriologické nálezy.
Keywords: ortopedické výkony; rizikové faktory; Humans; Risk Factors; lidé; Surgical Wound Infection; Orthopedic Procedures; Postoperative Complications; pooperační komplikace; infekce chirurgické rány