Snížená exprese proteinu NR 1 podjednotky po antisense oligodeoxynukleotidu NMDA-R1 neovlivní reakci potkana na akustický podnět - Vrajová, Monika; Tejkalová, Hana; Klaschka, Jan; Šťastný, František (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Snížená exprese ubikviterní NRl podjednotky NMDA receptoru v některých oblastech mozku osob trpících schizofrenií je dávána do souvislosti s jednonukleotidovými polymorfizmy (SNP) v genu pro tuto podjednotku (GRINl). Také neurovývojový (animální) model psychóze podobného chovaní SOdenního potkana (kmen Wistar, 50. PND), založený na intrakraniální infuzi kyseliny chinolinové (QUIN; 250 nmol/0,25 pL NaCl do každé z postranních mozkových komor) neonatálním potkanům (12. PND), charakterizuje pokles exprese proteinu ubikviterní NRl podjednotky v obou hipokampech, který provází porucha ve zpracování sensorických informací (deficit v prepulzní inhibici úlekové reakce) pozorovaná také u osob trpících schizofrenií. Protože však změnu v proteinu NRl podjednotky provázely 1 zmeny v expresi většiny NR2 podjednotek, nebylo možné prokázat přímý vztah mezi sníženou expresí NRl a změnami v prepulzní inhibici akustického úleku. Proto jsme do obou hipokampů potkana 50. PND infundovali antisense oligodeoxynukleotid (aODN) specifický pro NRl podjednotku. Za 24 hod. po infuzi jsme prokázali snížení exprese proteinu hipokampální NRl, ale prepulzní inhibice akustického úleku zůstala nezměněna. V práci se navrhuje další postup při vymezování úlohy NMDA-Rl v patofyziologii schizofrenie.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; úleková reakce; financování organizované; Animals; hipokampus; Rats, Wistar; Blotting, Western; schizofrenie; Financing, Organized; western blotting; Research Support as Topic; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; Oligodeoxyribonucleotides, Antisense; modely nemocí na zvířatech; antisense oligodeoxyribonukleotidy; Reflex, Acoustic; Schizophrenia; Disease Models, Animal; receptory N-methyl-D-aspartátu; Hippocampus; reflex akustický; Reflex, Startle; zvířata; potkani Wistar