Azid sodný a animální modely demence Alzheimerova typu. Část 2 - chronická subkutánní aplikace mladým i starým zvířatům, shrnutí výsledků - Krištofiková, Zdena; Ort, Michael; Vrbacký, Marek; Majer, Emerich; Bureš, Jan; Stuchlík, Aleš; Řípová, Daniela (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Práce udává přehled změn vyvolaných systémovou subkutánní aplikací azidu sodného (22,5 - 45,0 mg/kg/den během jednoho měsíce) samcům potkana kmene Long Evans. Osmotické minipumpy Alzet byly voperovány celkem třem skupinám zvířat: 2měsíčním zvířatům, která byla behaviorálně testována během aplikace, poté usmrcena a biochemicky analyzována (skupina Mladí), 2měsíčním zvířatům, která byla behaviorálně a biochemicky testována až o 10 měsíců později (skupina Stárnoucí), a konečně 12měsíčním zvířatům, která byla behaviorálně testována během aplikace a poté usmrcena a biochemicky analyzována (skupina Staří). Cílem bylo zjistit, zda selektivní poškození mitochondrií (inhibice cytochrom c oxidázy) je vhodným modelem demence Alzheimerova typu. Ačkoliv validitu tohoto modelu bude možno seriózně vyhodnotit až po skončení experimentů s přímou aplikací látky do mozku, výsledky systémového podávání (negativní ovlivnění kognitivních funkcí u Mladých a Starých, nárůst hladin peptidů amyloidu beta u Stárnoucích a Starých, ale nulové změny V aktivitě cholinergního neurotransmiterového a mediátorového systému oxidu dusnatého u všech skupin) však naznačují, že zde pravděpodobně dochází k modelování mechanizmu přispívajícího k rozvoji nemoci spíše než k modelování její hlavní příčiny.
Keywords: modely nemocí na zvířatech; Mitochondria; behaviorální výzkum; Dementia; mitochondrie; demence; Rats, Long-Evans; Alzheimerova nemoc; Alzheimer Disease; Age Factors; Behavioral Research; Animals; finanční podpora výzkumu jako téma; zvířata; Disease Models, Animal; věkové faktory; Financing, Organized; Research Support as Topic; potkani Long-Evans; financování organizované; azid sodný; Sodium Azide