Příčiny nelineární progrese poruch paměti u demence - Vyšata, Oldřich; Kukal, Jaromír; Procházka, Aleš; Pazdera, Ladislav; Horáček, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Účel: Simulace vlivu úbytku neuronů a jejich propojení v různých typech neuronových sítí na jejich výkon. Metody: Na dopředně neuronové síti se zpětnou propagací byl modelován vliv úbytku synapsí na její výkon. Tato síť s lineární a nelinární přenosovou funkcí byla trénována v rozeznávání 36 reprezentací různých písmen a čísel. Odebíráním propojení mezi neurony byla neuronová síť poškozována. Byla sledována závislost počtu rozeznaných vzorů na počtu odebraných propojení. Dále byl sledován vztah mezi počtem odebraných neuronů a celkovým počtem propojení u vrstevnaté neuronové sítě s a bez horizontálních a zpětných propojení. Výsledky: Vztah mezi počtem neuronů a jejich propojení u vrstevnatých sítí s horizontálními propojeními a zpětnými vazbami je nelineární. Neuronové sítě jsou částečně odolné vůči poškození v důsledku redundantního kódování informace. Křivka zapomínání se liší také v závislosti na přítomnosti lineární a nelineární přenosové funkce. Závěr: Tato práce ukazuje, že nelineární průběh úbytku kognitivních schnopností u demence může mít několik příčin: nehnární závislost mezi počtem neuronů a jejich propojení (synapsí) u určitých síťových architektur (přítomných v lidském mozku), částečná odolnost proti destrukci díky redundantnímu kódování informace a nelineární přenosová funkce (přítomnou také v biologických neuronových sítích).
Keywords: Neural Networks, Computer; Research Support as Topic; neurokognitivní poruchy; nelineární dynamika; Humans; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; Alzheimer Disease; Neurocognitive Disorders; neurony; Nonlinear Dynamics; Disease Progression; progrese nemoci; Neurons; Financing, Organized; neuronové sítě; financování organizované; Alzheimerova nemoc