Jedna nebo více velkých depresivních poruch? Individualizovaná PET analýza u pacientů s depresivní poruchou - Kopeček, Miloslav; Bareš, Martin; Horáček, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Kombinací diagnostických kritérií pro depresivní poruchu dostaneme více než 200 stavů, které mohou být nazvány depresivní poruchou. Současná vodítka léčby depresivní poruchy doporučují léčbu antidepresivy bez zhodnocení mozkové aktivity. Psychiatři potřebují nastroj, který by jim pomohl diferencovat depresivní syndrom a zvolit adekvátní léčbu pro individuálního pacienta. Skupinová analýza zobrazovacích vyšetření pacientů s depresivní poruchou není vhodná pro heterogenitu depresivní poruchy Individualizovaná analýza zobrazovacích dat může pomoci nalézt rozdílné neuronální fenotypy depresivní poruchy. Deset pacientů s rezistentní depresivní poruchou bylo vyšetřeno pomocí 18FDG PET v klidu a byla použita SPM analýza porovnávající každého jednotlivce vůči kontrolní skupině. U 8 pacientů jsme detekovali zvýšený metabolizmus v oblasti cuneu, u 5 pacientů pak zvýšení v oblasti amygdaly a mozečku. Snížený metabolizmus v oblasti dorsolaterální prefi-ontální kůry byl detekován u 7 pacientů. Individualizovaná PET analýza může být způsob, jak nalézt rozdílné neuronální fenotypy depresivního syndromu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; financování organizované; Phenotype; Classification; lidé; mozek - chemie; terapie; klasifikace; Therapeutics; Financing, Organized; Data Interpretation, Statistical; Research Support as Topic; depresivní poruchy; interpretace statistických dat; Brain Chemistry; Brain Diseases, Metabolic; metabolické nemoci mozku; Depressive Disorder; pozitronová emisní tomografie; fenotyp; Positron-Emission Tomography; Humans