Cognitive deficits in unipolar depression during remission - auditory verbal learning test findings - Preiss, Marek; Kucerova, Hana; Stepankova, Hana; Sos, Peter; Lukavsky, Jiri; Čermáková, Radka (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Studie zkoumá kognitivní výkon ve verbální paměti během remise unipolámí depresivní poruchy. Testovali jsme hypotézu, že ambulantní medikovaní i nemedikovaní pacienti žijící ve svém běžném prostředí se nebudou lišit od kontrol v Paměťovém testu učení. K 97 pacientům jsme přiřadili 97 kontrol podle vzdělání, věku a pohlaví a porovnávali je v Paměťovém testu učení. Pacienti měli horší výkony ve srovnání s kontrolami. 1 po korekci pro subjektivní míru deprese měřenou BDI zůstal deficit v oddáleném vybavení signifikantní. Výsledky naznačují, že deficit ve verbálni paměti by mohl být považován u unipolární depresivní poruchy v remisi za "trait marker".
Keywords: Disease Progression; lidé; výsledek terapie; Financing, Organized; interpretace statistických dat; financování organizované; Data Interpretation, Statistical; progrese nemoci; medicína založená na důkazech; Humans; Cognition Disorders; spontánní remise; verbální učení; depresivní porucha unipolární; Depressive Disorder, Major; Evidence-Based Medicine; Remission, Spontaneous; Research Support as Topic; Treatment Outcome; kognitivní poruchy; finanční podpora výzkumu jako téma; Verbal Learning