Dentální eroze - od diagnosy po preventivní doporučení - Dušková, Jana (Ortodoncie, 2008)
Studium nekariezních změn představuje jednu z výzkumných výzev pro 21 .století. Největší pozornost je, kromě studia vzniku fluorozy, věnována tzv. erosive tooth wear. Tyto získané defekty jsou definovány jako progredující ztráty tvrdých zubních tkání chemickým procesem (vnitřního nebo vnějšího původu) bez účastí mikroorganismů. V souvislosti s měnícími se stravovacími návyky jejich výskyt v posledních dekádách výrazně stoupá a postihují všechny věkové skupiny včetně předškolních dětí. Nezanedbatelnou roli v rozvoji nekariezních změn má také řada léků, např.všechny preparáty ve formě effervescens a i všechny formy suplementů vit C. Ve sdělení budou shrnuty současné poznatky o etiopatogenezi erozivních změn včetně předpokládané molekulární podstaty těchto defektů, behaviorální aspekty, epidemiologie výskytu a preventivní doporučení.