Motivace pacientů různých věkových skupin k péči o chrup a dutinu ústní - Floryková, Karolína (Ortodoncie, 2008)
Cílem přednášky je přiblížit rozdíly v komunikaci a způsobech motivace žáků a studentů různých věkových skupin. Přednáška je založená na zkušenostech s rámci školitelství v preventivním programu zaměřeném na vzdělávání v oblasti ústní hygieny a praktický nácvik žáků a studentů různých věkových skupin. Spektrum školených je široké - od mateřinek až po studenty maturitních ročníků. Do programu se zapojují i školy zaměřené na vzdělávání mentálně, tělesně a smyslově postižených studentů. Je třeba si uvědomit nezbytnost odlišného přístupu k různým věkovým skupinám v rámci citlivého individuálního posouzení schopností a vnímavosti kolektivů i jednotlivců. Zkušenosti a poznatky získané při těchto školeních shrnuji do schématu využitelného při instruktáži a motivaci těchto pacientů stomatologickými asistentkami. Reakce dětí a teenagerů nesmíme brát na lehkou váhu, je třeba jim nedirektivním a srozumitelným způsobem vysvětlit, proč a jak je třeba se starat o chrup a dutinu ústní a co se může stát, když tak nebudeme činit. Nesmíme zapomínat, že schopnost získat si pacienta je prvním krokem k úspěchu našeho snažení.