Hladiny cholesterolu v závislosti na věku - Špinar, Jindřich; Ludka, Ondřej; Šenkyříková, Marta; Vítovec, Jiří; Špinarová, Lenka; Dušek, Ladislav (Vnitřní lékařství, 2009)
Souhrn: V průběhu let 2005-2008 byla prováděna měření cholesterolu na veřejných prostranstvích (nejčastěji v obchodních domech). Odběry byly prováděny náhodně na základě dobrovolnosti bez předchozích dietních opatření. Celkem bylo vyšetřeno 14 539 osob. Nenalezli jsme významnější rozdíly mezi pohlavími (celkový medián je 5 mmol/l, muži 4,9 mmol/l a ženy 5,1 mmol/l). Menší podíl žen mělo hladinu cholesterolu nižší než 5,0 mmol/l než mužů (muži 53,0 %, ženy 45,2 %). U obou pohlaví hladina cholesterolu s věkem narůstá, a v určitém bodě začíná stagnovat a následně klesá; v tomto bodě jsme zjistili zásadní rozdíl mezi muži a ženami ? u mužů začíná růst hladiny cholesterolu stagnovat po 50. roce věku, zatímco u žen až mezi 65-70 roky. Po 65. roce věku hladina cholesterolu klesá s rostoucím věkem u obou pohlaví. Do 50. roku života cholesterol narůstá s rostoucím věkem u obou pohlaví a tento rostoucí trend je stejný (tedy v nárůstu není významný rozdíl mezi pohlavími, p = 0,687); avšak u věkových kategorií nad 55. rokem života je hladina cholesterolu statisticky významně vyšší u žen než u mužů (rozdíl v mediánu hodnot je až 0,8-0,9 mmol/l). Tento rozdíl se udrží až do vysokého věku > 75 let.
Keywords: Aging; dospělí; Cholesterol; lidé středního věku; cholesterol; lidé; senioři; mužské pohlaví; Female; Male; Aged; Middle Aged; Adult; stárnutí; ženské pohlaví; Humans