Jak zlepšit odpověď na srdeční resynchronizační léčbu? - Lukl, Jan (Vnitřní lékařství, 2009)
Souhrn: Srdeční resynchronizační léčba snižuje mortalitu a rehospitalizace pro srdeční slabost. Přesto zhruba 30 % nemocných na tuto léčbu neodpovídá. Práce rozebírá faktory, které mohou odpověď na tuto léčbu výrazně ovlivnit. Je to především blízkost levokomorové elektrody segmentu levé komory s nejpozdější kontrakcí, přítomnost a velikost poinfarktové jizvy a počet plně uchvácených stimulovaných stahů u nemocných s fibrilací síní. Jsou uvedeny postupy, jak tyto faktory optimalizovat, a okolnosti, za nichž bychom měli nemocné raději indikovat ke kardiochirurgickému zavedení levokomorové elektrody nebo u nemocných resynchronizační léčbu nezavádět.
Keywords: Heart Failure; Pacemaker, Artificial; Cardiac Pacing, Artificial; kardiostimulátor; fibrilace síní; lidé; srdeční selhání; kardiostimulace umělá; Atrial Fibrillation; Humans