Usnadnění práce lékaře při použití formalizovaných českých hypertenzních doporučení - Peleška, Jan (Praktický lékař, 2009)
Zjednodušení diagnostického a léčebného postupu u hypertenze v rámci platných doporučení pro všeobecné praktické lékaře (LD) a na podkladě předatelných zkušeností specialisty na hypertenzi by mělo vést k úspoře času. Ten by měl praktický lékař věnovat zlepšení komunikace s pacientem, aby dosáhl jeho větší spoluúčasti při diagnostice a léčbě hypertenze, která by spočívala hlavně v domácím měření TK. Nejpozději do 3 měsíců by měl každý hypertonik (i s nízkým kardiovaskulárním rizikem) zahájit farmakoterapii především léky s největší organoprotektivitou a důkazy – inhibitory angiotenzin-konvertujícího enzymu (ACEI). Při jejich nesnášenlivosti je třeba je vyměnit za blokátory receptorů angiotenzinu II, typ AT1 (ARB) Jako druhý lék do kombinace jsou vhodné blokátory kalciových kanálů (BKK), které se s předešlými lékovými skupinami zároveň nejlépe tolerují. Třetím lékem do trojkombinace by mělo být thiazidové diuretikum v malé dávce, případně nahražené indapamidem nebo metipamidem. Vzhledem k deficitu v kontrole hypertenze je realističtější dosáhnout u většiny hypertoniků alespoň obvyklé cílové hodnoty TK a léčit současně i další asociované rizikové faktory dyslipidémii a diabetes. Ke zlepšení kontroly hypertenze by mohla přispět formalizace LD pomocí grafického GLIF modelu. Ten umožňuje kromě zobrazení logické struktury rozhodovacího algoritmu i snadný výpočet celkového kardiovaskulárního rizika dle SCORE, zhodnocení doporučených subklinických poškození a rychlé vyhledání vhodné monoterapie i kombinační léčby na základě vložených dat pacienta.
Keywords: financování organizované; hypertenze; Receptor, Angiotensin, Type 1; fixní kombinace léků; Drug Therapy; receptor angiotensinu typ 1; inhibitory ACE; Metabolic Syndrome; lidé; blokátory kalciových kanálů; metabolický syndrom; farmakoterapie; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Algorithms; Preventive Medicine; Financing, Organized; Hypertension; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Cardiovascular Diseases; preventivní lékařství; Practice Guidelines as Topic; Calcium Channel Blockers; riziko; kombinovaná farmakoterapie; Blood Pressure Determination; algoritmy; kardiovaskulární nemoci; měření krevního tlaku; Antihypertensive Agents; Risk; antihypertenziva; Drug Combinations; Drug Therapy, Combination; Humans