Karcinom prostaty v éře daVinci robotické radikální prostatektomie - Kolombo, Ivan; Toběrný, Michal; Černohorský, Stanislav; Poněšický, Jan; Tobiáš, Jan; Blažej, Slavomír; Beňo, Pavel; Valdman, Jiří; Pazdera, M; Fidler, František; Bartůněk, Milan; Kašík, Josef (Praktický lékař, 2009)
Robotická chirurgie pomocí daVinci systému (Intuitive Surgical®, USA) je v současnosti nejsofistikovanější technologií používanou při urologických operacích. Integrace počítačových, digitálních a robotických technologií v tomto systému přinesla šanci na zlepšení výsledků náročných chirurgických výkonů. Jednou z největších výhod oproti standardní laparoskopii je trojrozměrné zvětšené zobrazení operačního pole v kombinaci s vlastními robotickými nástroji, které disponují technologií Endowrist®. Tato technologie přenáší dokonalý pohyb lidské ruky až na koncovou část nástrojů, které jsou dokonale ohebné se 7 stupni volnosti pohybu i v omezeném prostoru operačního pole. Díky těmto přednostem dochází ke zvýšení přesnosti a chirurgické dovednosti i u technicky velmi náročných operačních výkonů, jako je například rekonstrukční chirurgie a uroonkologická operativa. Příkladem lze uvést radikální prostatektomii pro karcinom prostaty, kdy tento výkon patří mezi nejnáročnější operační výkony vůbec. Miniinvazivní laparoskopická daVinci radikální prostatektomie se stala v řadě vyspělých zemích novým zlatým standardem pro chirurgické odstranění prostaty postižené lokalizovaným karcinomem a v současnosti je takto léčena např. v USA již drtivá většina nemocných. Také naše výsledky z Centra pro robotickou chirurgii a urologii v Nemocnici Na Homolce v Praze potvrzují jasný benefit pro nemocného a pro společnost při použití této technologie při provedení radikální prostatektomie (kratší doba hospitalizace, rychlejší rekonvalescence a rychlejší návrat do zaměstnání a do běžného života, kratší doba katetrizace močového měchýře a časnější obnovení kontinence a erekce atd) podobně jako u celé řady dalších robotických výkonů.
Keywords: diferenciální diagnóza; Recurrence; Laparoscopy; biologické markery; Biomarkers; Robotics; Predictive Value of Tests; chirurgie operační; prediktivní hodnota testů; laparoskopie; lidé; recidiva; přežití; nádory prostaty; Carcinoma; Prostatectomy; karcinom; robotika; Minimally Invasive Surgical Procedures; Prostatic Neoplasms; Diagnosis, Differential; časná diagnóza; Male; riziko; Early Diagnosis; Survival; prostatektomie; mužské pohlaví; Risk; miniinvazivní chirurgické výkony; Surgical Procedures, Operative; Humans