Opakované endodontické ošetření - Harvan, Ľuboš; Stejskalová, Jitka (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2009)
Cílem této práce bylo shrnout možné příčiny selhání primární endodontické terapie, posoudit důvody pro opakované endodontické léčení a vyhodnotit jeho úspěšnost. Sledovaný soubor tvořilo 41 zubů u pacientů, kteří byli v roce 2007 doporučeni na konzervační oddělelení Kliniky zubního lékařství LF UP v Olomouci k provedení reendodoncie. Dosažené výsledky jsme srovnávali s podobnou studií provedenou na témže pracovišti v roce 1997. Ve srovnání souborů z let 2007 a 1977 můžeme konstatovat, že hlavním důvodem potřeby opakovaného léčení je nedokonalé zaplnění kořenových kanálků v celé jeho délce a nenalezení některého z kořenových kanálků.
Keywords: Endodontics; Root Canal Therapy; Retreatment; terapie kořenového kanálku; nemoci zubní dřeně; Dental Pulp Diseases; lidé; Humans; opakovaná terapie; endodoncie