Profilování genové exprese u mnohočetného myelomu - Dudová, Silvie; Bártová, Eva; Pour, Luděk; Krejčí, Jana; Hájek, Roman (Klinická onkologie, 2006)
V našem sdělení chceme informovat o použití dvou metodik ke studiu molekulární genetické problematiky mnohočetného myelomu (MM). První zmíníme využití DNA čipů (microarrays) a ve druhé části se zaměříme na chromatinovou imunoprecipitaci v analýzách epigenetických změn genů. Obě metodiky náš výzkumný tým používá, a proto představíme i první výstupy. Využití obou metodik je u MM stejné jako u všech ostatních nádorů. Představují možnost studia patogeneze maligních onemocnění na molekulární úrovni, klasifikaci jinak neodlišitelných prognostických skupin choroby, predikci léčebné odpovědi na daný terapeutický zásah a identifikaci možných molekulárních cílů protinádorové terapie.
Keywords: Financing, Organized; Gene Expression; Oligonucleotide Array Sequence Analysis; chromatinová imunoprecipitace; Humans; lidé; financování organizované; Chromatin Immunoprecipitation; Multiple Myeloma; exprese genu; hematologické nádory; Medical Oncology; mnohočetný myelom; DNA Fingerprinting; DNA fingerprinting; Drug Delivery Systems; sekvenční analýza hybridizací s uspořádaným souborem oligonukleotidů; Hematologic Neoplasms; lékařská onkologie; lékové transportní systémy