24letý muž s horečkami, multiorgánovou dysfunkcí a rychle progredujícím ARDS - Chvojka, Jiří; Kroužecký, Aleš; Raděj, Jaroslav; Sýkora, Roman; Karvunidis, Thomas; Novák, Ivan; Matějovič, Martin (Vnitřní lékařství, 2009)
24letý muž byl přijat s anamnézou kašle, bolestí v krku, s horečkou, makulopapulózním exantémem, perikardiálním a pleurálním výpotkem. I přes extenzivní vyšetřovací proces nebyla prokázána infekční, autoimunitní, hematologická či onkologická etiologie jeho potíží. Širokospektrá antibiotická terapie a následně empiricky podávaný kortikoid nezvrátily nepříznivý průběh onemocnění s rozvojem multiorgánového selhání a rychle progredujícím ARDS. Stillova choroba dospělých je pravděpodobným vysvětlením těchto symptomů. Jedná se o vzácné onemocnění neznámé prevalence, patogeneze a etiologie. Klinicky je typicky charakterizována vysokými horečkami, artritidou, exantémem a možným postižením dalších orgánů. Diagnóza je založena na naplnění klinických kritérií a je zapotřebí vyloučit infekci, neoplazie, autoimunitní onemocnění. Vzácně může toto onemocnění probíhat fatálně. V terapii se využívá nesteroidních antirevmatik v kombinaci s kortikoidy, při závažném orgánovém postižení se nadějnými jeví preparáty biologické léčby (antiTNFa, antiIL1), rituximab nebo intravenózní imunoglobuliny.
Keywords: dospělí; Still's Disease, Adult-Onset; syndrom dechové tísně; Stillova nemoc dospělých; Adult; mladý dospělý; multiorgánové selhání; lidé; Male; progrese nemoci; fatální výsledek; Fatal Outcome; Disease Progression; Young Adult; Respiratory Distress Syndrome; Fever; mužské pohlaví; horečka; Multiple Organ Failure; Humans