NOTES (Natural orifice transluminal endoscopic surgery) v gynekologii - Valha, Petr; Kučera, Eduard (Endoskopie, 2009)
Natural orifice transluminal endoscopic surgery (NOTES) je novou metodou, kdy přístup k operovanému orgánu je skrz přirozené tělní otvory. To znamená bez incizí břišní stěny. Technika NOTES zasahuje do všech operačních oborů. Zatímco ostatní obory si hledají nejideálnější přístupovou cestu, v gynekologii je značná výhoda s dobře známým transvaginálním přístupem. Z ostatních přístupů jsou nejznámější transgastrický, transkolonický, transvezikální atd. Cílem této nové metody, nedávno ještě experimentální, je co nejvíce omezit negativní důsledky klasických operačních technik. NOTES metoda, která se též označuje jako „scarless surgery“, eliminuje možné komplikace hojení sutury břišní stěny, vznik hernie, infekce rány, omezuje pooperační bolesti s efektem na snížení spotřeby analgetik a vede ke zkrácení doby nutné k rekonvalescenci. Zdá se jako ideální metoda pro obézní pacientky se zatížením interní polymorbiditou, která má své limity v laparotomické či laparoskopické operativě. Spektrum operačních diagnóz pomocí techniky NOTES se neustále rozrůstá a je jen otázkou času, kdy se dostanou do klinické praxe.
Keywords: Minimally Invasive Surgical Procedures; gynekologické chirurgické výkony; Gynecologic Surgical Procedures; lidé; Female; Culdoscopy; miniinvazivní chirurgické výkony; kuldoskopie; ženské pohlaví; Humans