Anémie a metabolismus železa u nemocných dispenzarizovaných pro chronické onemocnění ledvin stadia 2-5 - Slavíčková, Renáta; Monhart, Václav; Žabka, Jiří; Suchanová, Jiřina; Ryba, Miroslav; Trojánková, Marcela; Zahálková, Jana; Sobotová, Doris; Horáčková, Miroslava; Ságová, Michaela; Jirovec, Martin; Hajný, Jan; et al. (Aktuality v nefrologii, 2009)
Úvod a cíle: Anémie zvyšuje morbiditu i mortalitu pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Zatímco u dialyzovaných pacientů jsou hodnoty hemoglobinu (Hb) pravidelně sledovány, u pacientů s chronickým onemocněním ledvin jsou údaje nedostatečné. Cílem této Studie bylo zjistit prevalenci anémie u pacientů sledovaných pro chronické onemocnění ledvin stadia CKD 2 až CKD 5, posoudit závislost hodnoty Hb na různých faktorech a zhodnotit léčebné postupy. Metody: v multicentrické průřezové studii byly zpracovány údaje od 1740 pacientů sledovaných pro chronické onemocnění ledvin stadia CKD 2-5. Výsledky: Průměrný Hb v celé skupině byl 13,0 ± 1,8g/dl. Anémie definovaná hodnotou Hb < 11 g/dl byla vyjádřena u 13,4% pacientů celého souboru. Její prevalence výrazně stoupala se zvyšujícím se stadiem CKD (3,2% ve stadiu CKD 2, resp. 9,3%, 21,4% a 56% ve stadiu CKD 3, CKD 4 a CKD 5). Prevalence anémie byla významně vyšší u diabetiků než u pacientů bez diabetu (10,1 % vs. 7,1 %) a u žen ve srovnání s muži (10,7 % vs. 6,4%). Průměrná saturace transferinu byla 27,4%. Preparáty železa bylo léčeno 12,7% osob, léky stimulujícími erytropoézu (ESA) 3,16% z 1740 pacientů. V podskupině pacientů s Hb nižším než 11 g/l bylo 33,8% léčeno substitucí železa a 13,6% ESA. Závěr: Vzhledem k velkému počtu zařazených pacientů a jejich neselektivnímu výběru lze z této studie usuzovat na skutečnou prevaenc, anemie u nemocných sledovaných v CR pro chronické onemocnění ledvin. Významná část pacientů ve stadiu CKD 4 a CKD 5 nedosahuje cílových hodnot Hb, jejich léčba proto musí být intenzivnější.
Keywords: Iron; Erythropoiesis; Iron Deficiencies; anemie; Hemoglobins; Humans; Diabetes Complications; Clinical Laboratory Techniques; Czech Republic; klinické laboratorní techniky; Financing, Organized; financování organizované; Česká republika; Kidney Failure, Chronic; Anemia; železo; komplikace diabetu; Statistics as Topic; hemoglobiny; Multicenter Studies as Topic; statistika jako téma; lidé; multicentrické studie jako téma; deficit železa; erytropoéza; chronické selhání ledvin