Differential diagnostics of idiopathic recurrent acute pancreatitis - Trna, Jan; Příbramská, Veronika; Dítě, Petr (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2009)
Diferenciální diagnostika a léčba pacientů s idiopatickou rekurentní akutní pankreatitidou představují celosvětový problém. Kvalita života postižených jedinců bývá významně ovlivněna a zanedbatelné nejsou ani kapacitní a finanční náklady, které musí zdravotnické systémy vynaložit. Diskuse o ideálním diagnosticko-terapeutickém postupu se vedou po desetiletí. S rozvojem a lepší dostupností nových zobrazovacích a laboratorních metod se u mnoha pacientů podaří stanovit přesnou diagnózu. U těch, u kterých se přesto nepodaří příčinu vypátrat, zůstavá nejvhodnější postup nejasný. Tento přehledový článek podává výčet možných etiologických faktorů a detailní popis jednotlivých diagnostických nástrojů dostupných pro pankreatické afekce. V závěru shrnujeme diagnosticko-terapeutické postupy založené na literárních údajích i vlastních datech.
Keywords: magnetická rezonanční cholangiopankreatografie; akutní nekrotizující pankreatitida; mikroskopie; Diagnosis, Differential; litiáza; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; Endosonography; Tomography, X-Ray Computed; diferenciální diagnóza; jaterní testy; Biomarkers; lidé; Cholangiopancreatography, Magnetic Resonance; biologické markery; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; ultrasonografie; Microscopy; Pancreatitis, Acute Necrotizing; endosonografie; Ultrasonography; Liver Function Tests; počítačová rentgenová tomografie; Humans; Lithiasis