Historie a současnost registrace vrozených vad v České republice - Šípek, Antonín; Gregor, Vladimír; Horáček, Jiří; Mazánková, Vlasta; Langhammer, Pavel; Šípek, Antonín (Časopis lékařů českých, 2009)
V práci je shrnut vývoj oficiální registrace vrozených vad v České republice od jejího počátku v roce 1964 až po současnost. V historickém přehledu jsou ukázány průběžné změny v registraci, které vždy reflektovaly aktuální stav poznání v epidemiologii vrozených vad. Jsou to jednak změny kvantitativní, jednak kvalitativní. Mezi kvantitativní změny patří především změny v počtu registrovaných vrozených vad, ke kvalitativním pak prodloužení doby hlásitelnosti z původních sedmi dnů až na 15 let věku života dítěte a přiřazení sledovaní prenatálně diagnostikovaných případů vrozený vad. V průběhu 45leté konsekutivní řady sledování vrozených vad v České republice byly především stanoveny průměrné četnosti závažných vrozených vad v populaci, dále byly analyzovány změny četností jak z pohledu časového, tak i prostorového. V závěru je rozebráno postavení registrace vrozených vad v rámci Národního zdravotnického informačního systému a význam pro monitorování kvality poskytované zdravotní péče.
Keywords: Humans; History, 20th Century; Czech Republic; dějiny 21. století; Congenital Abnormalities; registrace; vrozené vady; dějiny 20. století; Registries; Česká republika; History, 21st Century; lidé