Farmakokinetika a klinické aplikace vybraných imunosupresiv I - Halvová, Petra; Grundmann, Milan (Klinická farmakologie a farmacie, 2009)
Dostupná imunosupresiva jsou užívaná v transplantaci orgánů, u autoimunitních onemocnění, astma bronchiale, revmatoidní artritidy a v mnoha dalších indikacích. Zástupci skupiny imunosupresiv mají relativně úzké terapeutické rozmezí a významnou toxicitu závislou na podané dávce. Tento přehledový článek je věnován farmakodynamice, biotransformaci, lékovým interakcím a nežádoucím účinkům kortikoidů, inhibitorů a analogů DNA bází, monoklonálních a polyklonálních protilátek.
Keywords: Azathioprine; intravenózní imunoglobuliny; Glucocorticoids; financování organizované; monoklonální protilátky; Immunosuppressive Agents; Financing, Organized; Antilymphocyte Serum; Antibodies, Monoclonal; imunosupresiva; glukokortikoidy; Humans; lidé; Immunoglobulins, Intravenous; antilymfocytární sérum; azathioprin