Úskalí individuální přípravy léčivých přípravků v lékárnách - vybrané příklady II - Sklenář, Zbyněk (Praktické lékárenství, 2009)
Příspěvek je pokračováním článku Úskalí individuální přípravy léčivých přípravků v lékárnách – vybrané příklady I. Dvanáct prezentovaných receptur pochází opět z lékárenské praxe, možné způsoby přípravy jsou prakticky vyzkoušené a ověřené. U každého předpisu je popsán doporučený postup přípravy, možný problém či případná inkompatibilita jsou vysvětleny a následně je navržena úprava. U většiny příkladů postačí při přípravě zvolit vhodný technologický postup, případně přidat vhodnou pomocnou látku, netřeba větších zásahů ze strany farmaceuta. Závěrečný dvanáctý předpis je vybrán záměrně jako příklad hrubé polypragmazie, který naopak vyžaduje důrazný zásah do složení celého předpisu.
Keywords: Drug Incompatibility; dermatologické látky; farmaceutická technologie; inkompatibilita léků; lidé; příprava léků; Technology, Pharmaceutical; Dermatologic Agents; Drug Compounding; Humans