Použití multipotentních mezenchymových stromálních buněk ke zlepšení regenerace kostní tkáně - Stehlík, David; Pytlík, Robert; Kopečný, Zdeněk; Trč, Tomáš (Ortopedie, 2009)
Využívání multipotentních mezenchymových stromálních buněk v rekonstrukční chirurgii má dlouhou historii. V současnosti se tyto buňky začínají využívat pro účely buněčné terapie dospělými kmenovými buňkami a tkáňového inženýrství. Výzkum dospěl i v ortopedii do preklinické fáze a vstupuje do klinických studií. Pro zajištění maximální bezpečnosti pro pacienta se použití těchto nových postupů musí řídit přísnými pravidly, která ještě nejsou celosvětově jednotná. Proto do doby, než budou v klinické praxi potvrzeny vědecké předpoklady, zůstane zlatým standardem pro zlepšení hojení kosti autologní štěp.
Keywords: Plastic Surgery Procedures; transplantáty; ortopedie; Bone Regeneration; lidé; tkáňové inženýrství; autologní transplantace; Fraxiparine; Multipotent Stem Cells; transplantace mezenchymálních kmenových buněk; zákroky plastické chirurgie; regenerace kostí; Mesenchymal Stem Cell Transplantation; Transplants; Tissue Engineering; buněčné kultury; Cell Culture Techniques; Transplantation, Autologous; multipotentní kmenové buňky; Orthopedics; Humans