Diagnostika a léčba bolestí hlavy v České republice - Marková, Jolana (Interní medicína pro praxi, 2009)
Autorka v úvodu popisuje historii Sekce ČNS pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, která se zasloužila o rozvoj znalostí o bolestech hlavy v České republice. Dále je v krátkosti uveden princip klasifikace bolestí hlavy dle IHS a přehledově popsány nejčastěji se vyskytující jednotlivé primární i sekundární bolesti hlavy – migréna, tenzní bolest hlavy, syndrom nakupených bolestí hlavy (cluster headache), bolesti hlavy v souvislosti s úrazem hlavy a/nebo krku, bolesti hlavy v souvislosti s cévním onemocněním mozku, bolesti hlavy v souvislosti s nitrolebním postižením jiné než cévní etiologie, bolesti hlavy v souvislosti s užitím farmakologicky účinné látky nebo s jejím vysazením a cervikogenní bolesti hlavy. U každého typu bolesti hlavy je popsán klinický obraz a terapie.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; syndromy myofasciální bolesti; Humans; Headache Disorders, Secondary; primární bolesti hlavy; Headache Disorders, Primary; syndromy bolesti hlavy; Vascular Headaches; Tension-Type Headache; tenzní bolesti hlavy; lidé; bolesti hlavy; nežádoucí účinky léčiv; Headache; cévní bolest hlavy; krční obratle; Headache Disorders; migréna s aurou; Cervical Vertebrae; Myofascial Pain Syndromes; Migraine with Aura; sekundární bolesti hlavy