Farmakoterapie akutní bolesti - Hakl, Marek; Leštianský, Boris (Ortopedie, 2009)
Nedostatečná léčba akutní bolesti významně zvyšuje riziko chronifikace bolesti. Vedle kauzální léčby je farmakoterapie nejvýznamnější léčebnou metodou. V současné době je v oblasti analgetik k dispozici mnoho účinných látek i lékových forem. Většina klinických studií se zabývá výskytem vedlejších účinků jednotlivých analgetik, ucelený pohled o účinnosti založený na pravidlech EBM však poskytuje pouze „Oxfordská liga analgetik“. Nejúčinnějším z porovnávaných analgetik je etoricoxib (Arcoxia), který vykazuje i velmi příznivý farmakologický profil a nízký výskyt nežádoucích účinků.
Keywords: Analgesics, Non-Narcotic; analgetika; bolest; Pain; Humans; Drug Therapy; Analgesics; Sulfones; farmakoterapie; lidé; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; antiflogistika nesteroidní; Pyridines; Analgesics, Opioid; sulfony; opioidní analgetika; pyridiny; Pain Management; neopioidní analgetika; management bolesti