Klinické zkušenosti s kombinovanou vaginální antikoncepcí NuvaRing v České republice - Fait, Tomáš (Česká gynekologie, 2009)
Cíl studie: Cílem neintervenční, nerandomizované, prospektivní, multicentrické studie bylo zhodnotit užívání kombinované vaginální antikoncepce NuvaRing v České republice. Typ studie: Neintervenční, nerandomizované, prospektivní, multicentrická. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN Praha. Metodika: Skupina 2134 nových uživatelek antikoncepčního kroužku NuvaRing bylo sledováno po 6 měsíců. Na základě pohovoru vyplňovali ošetřující gynekologové třikrát v průběhu studie (na počátku, po 3 měsících, po 6 měsících) dotazník. Výsledky: Průměrný věk souboru byl 29,5 roku, když 68,2 % žen bylo ve věku 21-35 let. Zavedení a vyndání kroužku hodnotilo jako snadné 95 % uživatelek. Nepravidelné krvácení udávalo v průběhu prvních třech měsíců 19,7 %, v průběhu dalších tří měsíců již jen 7,8 %. A to v 90 % ve formě špinění. V 62,8 % bylo menstruační krvácení na konci studie kratší, došlo rovněž k poklesu dysmenorey o 34,9% a premenstruačního syndromu o 28,8 %. Kroužek při styku necítilo či cítilo jen zcela výjimečně 87 % žen a 77,9 % mužů v průběhu posledních tří hodnocených cyklů. Jako hlavní důvod obliby kroužku uvádí 57,5 % žen, že na antikoncepci nemusí myslet, a 34 % snadné užívání. Na otázku, zda si kroužek oblíbily, odpovědělo 90 % žen, že si kroužek oblíbilo, jako důvody neobliby uvádí 2,9 % na pocit cizího tělesa v pochvě, 2,4 % narušování pohlavního styku a 2 % nepravidelné krvácení. Závěr: Po šesti měsících užívání je 89 % žen vysoce spokojených a 91 % by vaginální kroužek doporučilo i dalším ženám.
Keywords: multicentrické studie jako téma; Contraceptives, Oral, Combined; mladý dospělý; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Treatment Outcome; Hormonal Contraception; lidé; ženské pohlaví; Adult; kontraceptiva orální kombinovaná; výsledek terapie; Humans; statistika jako téma; Administration, Intravaginal; prospektivní studie; dysmenorea; kontrola krvácení; Prospective Studies; Dysmenorrhea; Multicenter Studies as Topic; Outcome and Process Assessment, Health Care; Young Adult; aplikace intravaginální; dospělí; snášenlivost; premenstruační syndrom; Premenstrual Syndrome; hormonální antikoncepce; NuvaRing; Statistics as Topic; Female; vaginální kombinovaná antikoncepce