Placenta adherens partim accreta - ojedinělé možnosti terapie - Křižan, Viktor (Česká gynekologie, 2009)
Cíl práce: Popsat naši zkušenost s placentou adherens partim accreta při neprovedení hysterektomie. Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické odd., Nemocnice Ivančice. Vlastní pozorování: U 28leté primipary bylo po spontánním porodu plodu, po opakovaných revizích dutiny děložní pro metroragii, diagnostikována placenta adherens partim accreta – potvrzeno NMR a později i histologickým vyšetřením. Vzhledem k zásadnímu odmítnutí provedení hysterektomie pacientkou byla provedena laparotomická exstirpace zbytku placentární tkáně. Závěr: Placenta accreta je jednou z nejzávažnějších porodnických komplikaci a její frekvence v poslední době vlivem zvyšujícího se počtu císařských řezů roste. Četné pokusy o konzervativní řešení placenta accreta/percreta končí více než v polovině případů neúspěšně a mají poměrně vysoké riziko pro rodičku.
Keywords: hysterektomie; Anemia; Adult; Hysterectomy; dospělí; lidé; Placenta Accreta; ženské pohlaví; komplikace těhotenství; placenta accreta; Pregnancy Complications; anemie; Female; Humans