Collaboration between medical examiner and toxicologist-analyst - Bauer, Miroslav; Šidlo, Jozef; Bauerová, Jiřina; Valúch, Jozef (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2009)
Negatívny vplyv zvyšujúceho sa počtu toxických látok vo vonkajšom prostredí pôsobiacich na ľudský organizmus sa stále vo väčšej miere premieta do každodennej súdnolekárskej praxe. Súbežne s novými podmienkami sa vyvíjajú aj metódy umožňujúce identifikáciu cudzorodých látok. Dôkaz je náročnejší a zložitejší najmä v tých prípadoch, v ktorých ide o dôkaz viacerých xenobiotík, vrátane metabolitov a ich prípadnú interakciu. Diagnostickým problémom môžu byť prípady intoxikácie neznámym jedom. Z uvedeného vyplýva nevyhnutnosť úzkej spolupráce zainteresovaných súdnolekárskych pracovníkov: súdneho lekára a súdnolekárskeho toxikológa – analytika. Veľmi významné sú aj údaje od vyšetrovateľa policajného zboru – vyšetrené okolnosti, svedecké výpovede a v prípade hospitalizácie podrobné údaje od klinických lekárov. V každodennej súdnolekárskej praxi sa stále viac pociťuje nedostatok súdnych lekárov špecializujúcich sa na toxikológiu ale aj medicínsky mysliacich erudovaných toxikológov – analytikov. Ich akútna potreba sa stále častejšie prejavuje nielen pri podozreniach na smrteľné otravy, ale aj pri vyhodnotení výsledkov analýzy predovšetkým v prípadoch priamych účastníkov dopravných nehôd, pracovných úrazov a pod. Narastá počet prípadov, v ktorých je potrebné dokazovať psychoaktívne látky. Na druhej strane skúsenosti ukazujú na potrebu rozšírenia spektra a zvýšenia počtu indikácií toxikologicko-chemických vyšetrení zo strany pitvajúcich lekárov. V súčasnosti sa slovenské súdnolekárske pracovíská dovybavujú prístrojovou technikou umožňujúcou rozšíriť spektrum toxikologicko-chemických vyšetrení a zvýšiť ich kvalitu. Vyvstáva potreba vypracovať aktuálnu koncepciu slovenskej súdnolekárskej toxikológie nielen po stránke organizačnej ale aj po stránke metodickej so zameraním na lepšie prepojenie činností vykonávaných súdnymi lekármi a toxikológmi - analytikmi. Neodmysliteľnou súčasťou zlepšovania súčinnosti obidvoch skupín odborníkov je aj postgraduálne vzdelávanie zamerané na lepšie vzájomné poznanie princípov ich práce.
Keywords: Diagnostic Techniques and Procedures; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; lidé; Program Development; Education, Continuing; Interdisciplinary Communication; Slovakia; Slovenská republika; soudní lékařství; soudní toxikologie; Chemistry; lékaři; Forensic Toxicology; Forensic Medicine; Physicians; mezioborová komunikace; chemie; kontinuální vzdělávání; rozvoj plánování; diagnostické techniky a postupy