Potenciální závislost na mobilním telefonu - Kubelová, Veronika; Malířská, Lenka (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2009)
Závislost na mobilním telefonu a s ní související závislost na textových zprávách patří mezi novodobé fenomény v oblasti závislostí. Ze všech stran slyšíme, že dnešní doba a hlavně styl života je stále rychlejší a hektičtější. Snad nikdo z nás si v této chvíli nedokáže představit svůj život bez mobilního telefonu. Zvláštním jevem pak může být vlastnictví mobilního telefonu pro jiné účely než pro komunikaci. Například jako znak příslušnosti k sociální skupině či znak sociálního statusu. „Mobil“ tak představuje pro člověka symbol jeho sociální příslušnosti, úspěchu, potřebnosti, žádoucnosti. Lidé trpící závislostí na mobilu nejsou schopni vzdálit se od svého telefonu na dobu delší než několik minut. Nevypínají ho ani v noci a neustále kontrolují, jestli nezmeškali hovor nebo zprávu. Děti, mládež, ale ani dospělí nejsou dostatečně informováni o rizicích nedrogových závislostí a sociální patologie. Z tohoto pohledu je zřejmý velký deficit, který se bude dále ve společnosti negativně projevovat (patologické nakupování s návaznou přemírou zadlužování a dalšími novými fenomény). Autorky příspěvku se zabývají závislostí na mobilním telefonu v obecné rovině. V teoretické části článku se věnují závislosti a návyku na mobilním telefonu, vztahu člověka k mobilnímu telefonu a projevům závislosti na mobilním telefonu. V praktické části příspěvku se věnují cíli uskutečněného výzkumu, kterým bylo vysledovat četnost a frekvenci používání mobilních telefonů u žáků základních škol a zároveň u respondentů zjistit, zda mají nějaké povědomí o prevenci tzv. nedrogových závislostí. V závěru autorky upozorňují na hlavní účel příspěvku, jímž je poukázat na potenciální existenci rizika závislosti na mobilním telefonu.
Keywords: mobilní telefon; Humans; Child; průzkumy a dotazníky; lidé; Cell Phone; dítě; Behavior, Addictive; Surveys and Questionnaires; návykové chování; Focus Groups; zjišťování skupinových postojů