Analýza čisticích a dezinfekčních prostředků - Švancarová, Alena (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2009)
V období od 1. 1. 2006 do 31. 10. 2008 byl řešen projekt „Problematika vzniku poškození dýchacího a trávicího traktu u dětí způsobeného chemickými látkami“, jehož součástí byla i analýza čisticích a dezinfekčních prostředků. Projekt byl realizován za plné finanční podpory Grantové agentury Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. S příchodem nových čisticích prostředků, jakými jsou např. tablety do myčky, se objevuje i riziko vzniku nových úrazů, na které je potřeba upozornit. Čisticí prostředky domácnostmi běžně používané (čističe odpadů, tablety do myčky aj.) mohou způsobit závažná poleptání sliznic. Je pochopitelné, že obaly těchto produktů přitahují dětskou pozornost, neboť výrobci v rámci konkurenčního boje o zákazníka zvolili pro své produkty samé pestré barvy (žlutá, modrá, fialová, růžová). Mnohé výrobky nejsou opatřeny bezpečnostními uzávěry. V kombinaci se špatným uskladněním již nic nebrání tomu, aby došlo k poškození s trvalými následky.
Keywords: Disinfectants; chemické popálení; spotřebitelská bezpečnost produktů; Consumer Product Safety; Burns, Chemical; dezinficiencia