Melaminová tragédie - Patočka, Jiří; Strunecká, Anna (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2009)
V roce 2008 vypukl v Čínské lidové republice skandál, když u šestnácti kojenců krmených sušeným mlékem z produkce mlékárenského koncernu Sanlu Group byly nalezeny ledvinové kameny. Vzhledem k obrovskému exportu čínských potravin zasáhl skandál všechny kontinenty. V listopadu Čína hlásila 300 000 obětí. Šest dětí zemřelo na ledvinové kameny či jiné poškození ledvin, 860 dětí bylo hospitalizováno. Bylo prokázáno, že děti se otrávily melaminem přítomným v mléce. Melamin, který je používán jako surovina pro výrobu melaminových pryskyřic, nemá žádnou výživovou hodnotu a v mléce nemá co dělat. Chemikálie byla do mléka přidávána úmyslně, aby se zdálo, že má vyšší obsah proteinů. Důsledky toho neuváženého a nezodpovědného jednání byly katastrofické. Zdraví tisíců dětí bylo poškozeno a jejich rodiče ztratili důvěru v umělou dětskou výživu a bezpečnost potravin. Jedna z největších čínských společností na zpracování mléka, Sanlu Group, zkrachovala. Podle tiskové agentury Reuters odsoudil soud v Shijiazhuangu v severní Číně v souvislosti s melaminovým skandálem dva pracovníky k trestu smrti. Tři dostali trest vězení a někteří podmíněné tresty.
Keywords: nemoci přenášené potravou; Čína; Milk Substitutes; Child; Food Contamination; hromadné neštěstí; Triethylenemelamine; Mass Casualty Incidents; Infant; Humans; náhražky mléka; China; lidé; triethylenmelamin; kojenec; kontaminace potravin; dítě; Foodborne Diseases