Nežádoucí účinky bisfosfonátů - Kennel, Kurt A; Drake, Matthew T (Medicína po promoci, 2009)
Bisfosfonáty jsou často předepisovanými a vysoce účinnými přípravky, které zabraňují kostnímu úbytku u mnoha onemocnění charakterizovaných zvýšenou osteoresorpcí, jako jsou senilní osteoporóza u mužů i žen, osteoporóza indukovaná glukokortikoidy a nádorová onemocnění metastazující do kostí. Přestože jsou bisfosfonáty obecně dobře snášeny, jejich použití může být pro případné nežádoucí účinky u některých pacientů omezeno. Nezbytnou součástí optimální léčby bisfosfonáty u osteoporózy je dostatečný příjem kalcia a vitaminu D před zahájením léčby a v jejím průběhu. V současné době mohou lékaři využívat algoritmus WHO pro výpočet absolutního rizika osteoporotické zlomeniny u pacientů s nízkou kostní hmotou a identifikovat tak osoby, u nichž povede farmakologická intervence k poklesu rizika zlomenin. Odhad rizika budoucí zlomeniny může být užitečným nástrojem pro pomoc při informovaném rozhodnutí o léčbě, zvláště s ohledem na nově zjištěné, vzácné, ale závažné nežádoucí účinky u této terapeutické skupiny.
Keywords: inhibitory kostní resorpce; fraktury kostí; Bone Density Conservation Agents; Diphosphonates; Humans; Algorithms; lidé středního věku; osteoporóza; Drug Administration Schedule; Aged; senioři; lidé; Male; Middle Aged; Fractures, Bone; algoritmy; Osteoporosis; Risk Assessment; mužské pohlaví; bisfosfonáty; hodnocení rizik; rozvrh dávkování léků