Význam předoperačního vyšetření hemostázy u dětí před adenotomií a tonzilektomií - Samková, Aneta; Pařízková, Eva; Dulíček, Petr (Československá pediatrie, 2009)
Adenotomie (adenoidektomie) a tonzilektomie patří mezi nejčastější operace u dětí. Ve snaze najít pacienty se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací během a po výkonu se ve většině pracovišť v České republice provádí plošné předoperační vyšetření hemostázy. Přínos tohoto vyšetření k predikci krvácivých komplikací byl zkoumán v mnoha zahraničních pracích. Opakovaně byla zjištěna velmi nízká predikce krvácení. Hlavním důvodem nízké predikce je skutečnost, že krvácení vzniká především z lokálních a chirurgických příčin. Pravděpodobnost diagnostikování dosud asymptomatické poruchy hemostázy je ovlivněna nízkou prevalencí klinicky významných poruch. Velký podíl falešně pozitivních výsledků aPTT v asymptomatické populaci způsobuje odkládání výkonů a nutnost podrobnějšího vyšetření k vyloučení poruchy hemostázy u těchto dětí. Vhodnějším přístupem je získání důkladné osobní i rodinné anamnézy krvácivé diatézy u všech dětí před operací formou standardizovaného dotazníku. U dětí s pozitivní anamnézou krvácivé diatézy nebo pokud nelze získat validní anamnézu, je indikováno laboratorní vyšetření hemostázy.
Keywords: Tonsillectomy; krvácení při operaci; Diagnostic Tests, Routine; adenektomie; Blood Coagulation Disorders; dítě; tonzilektomie; hemoragické poruchy; Blood Loss, Surgical; von Willebrandova nemoc; von Willebrand Diseases; Adenoidectomy; lidé; diagnostické testy rutinní; Hemostasis, Surgical; koagulopatie; předoperační péče; Preoperative Care; Hemorrhagic Disorders; Child; hemostáza chirurgická; Humans