Význam cytokeratinového markeru TPS v pooperačním sledování nemocných s kolorektálním karcinomem - Rupert, Karel; Holubec, Luboš; Nosek, Josef; Houdek, Karel; Topolčan, Ondřej; Třeška, Vladislav (Rozhledy v chirurgii, 2009)
Cíl: Stanovení vhodných markem pro follow up u pacientů s kolorektálním karcinomem. Materiál a metodika: Nádorové markery byly vyšetřovány u souboru nemocných s primárně diagnostikovaným a histologicky verifikovaným adenokarcinomem tlustého střeva. Výsledky: Resekční terapie vedla k poklesu pooperačních hodnot CEA. V případě nádorového markeru CA 19-9 nedošlo k žádné změně mezi hladinami před a pooperačních hodnot, u nádorového markeru TPS došlo naopak k výraznému vzestupu pooperačních hodnot, což bylo nejspíše spjato s reparačními pochody po provedené operaci. Lze konstatovat, že pro kontrolu úspěchu chirurgické léčby je nejvíce vhodné sledovat před- a pooperační hodnoty CEA. Při 95% specificitě pro zjištění recidivy onemocnění bylo nejvyšších senzitivit dosaženo u nádorového markeru TPS (83 %), senzitivity klasických nádorových markeru CEA a CA 19-9 byly podstatně nižší (41 % respektive 25 %). Výsledky je třeba interpretovat opatrně pro malý počet relapsů vzhledem ke krátkému follow-up, a pro spíše lokoregionální charakter recidiv. Závěr: Přesto se TPS zdá jako slibný marker pro follow up pacientů s kolorektálním karcinomem. Jako ideální se proto jeví kombinace CEA a TPS.
Keywords: dospělí; kolorektální nádory; Female; karcinoembryonální antigen; keratin-18; antigen CA-19-9; Carcinoembryonic Antigen; Adult; ženské pohlaví; Colorectal Neoplasms; lidé; Keratin-18; Adenocarcinoma; Male; progrese nemoci; nádorové biomarkery; Aged; adenokarcinom; Disease Progression; CA-19-9 Antigen; Biomarkers, Tumor; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans