Ultrazvukové vyšetření u lůžka kriticky nemocného v chirurgii - Matek, Jan; Hořejš, Josef; Krška, Zdeněk; Výborný, Josef (Rozhledy v chirurgii, 2009)
Úvod: Provádění ultrazvukového vyšetření u lůžka kriticky nemocného pacienta je moderní diagnostická metoda, jejíž význam a přínos během uplynulých dvou desetiletí prudce narůstá zejména pro svůj klinický a ekonomický přínos. Výhoda této vyšetřovací metody spočívá především v možnosti rychlé a relativně levné diagnostiky s minimální zátěží pro personál i samotného pacienta. Cíl a metoda: Do studie byli zařazeni celkem 132 kriticky nemocní pacienti bez ohledu na základní diagnózu v kompletním spektru chirurgických výkonů prováděných na našem pracovišti. Tito pacienti podstoupili vyšetření ultrazvukem u lůžka i CT vyšetření se zaměřením na průkaz tekutinové kolekce v jedné z následujících anatomických lokalit – pleurální dutina, peritoneální dutina a břišní stěna. Cílem prospektivní studie bylo porovnat výsledky obou vyšetření a stanovit, kdy je validita USG vyšetření srovnatelná s CT vyšetřením. Výsledky studie by pak měly být aplikovány u obtížně transportovatelných kriticky nemocných pacientů, pro které by převoz na CT představoval značné riziko. Výsledky a závěr: Ultrazvukové vyšetření u lůžka má srovnatelnou citlivost s CT při prokazování fluidotoraxu a tekutiny v břišní stěně. Pro průkaz volné tekutiny v peritoneální dutině a retroperitoneu je USG vyšetřením pouze orientačním, k učinění definitivní diagnózy má zásadní význam CT. Přínos CT by měl být u každého pacienta zvažován individuálně s ohledem na celkový zdravotní stav a základní diagnózu.
Keywords: Ultrasonography; rentgendiagnostika břicha; pleurální výpotek; ascitická tekutina; Ascitic Fluid; počítačová rentgenová tomografie; vyšetření u lůžka; Pleural Effusion; Abdominal Wall; Abdomen; Critical Illness; Tomography, X-Ray Computed; Point-of-Care Systems; lidé; kritický stav; Humans; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; břišní stěna; Radiography, Abdominal; ultrasonografie; břicho