Laryngokéla - případ vzácného cystického zduření na krku u 45letého muže - Dědková, Jana; Růžička, Jaroslav (Česká radiologie, 2009)
Laryngokéla je benigní cystická formace (nazývaná také sakulární cysta nebo laryngeální mukokéla) vycházející z vnitřního prostoru hrtanu. Anatomicky jde o dilataci přívěsku (appendixu) laryngeální komory hrtanu (ventrikulus Morgaggni). Ve sdělení autoři prezentují klinický obraz laryngokély, nálezy na UZ, CT, MR a diferenciální diagnostiku cystických lézí na krku. V našem případě se jednalo o laryngkokélu při anamnéze opakovaných zánětů horních cest dýchacích. Laryngokéla byla operativně diagnostikována a histologicky prokázána. Nádorové struktury se neprokázaly. Vzhledem k častému výskytu laryngeálního karcinomu souběžně s laryngokélou je vždy nutné tuto možnost s pomocí moderních dostupných diagnostických metod vyloučit.
Keywords: kašel; bolest krku; Humans; lidé středního věku; lidé; Cough; Neck Pain; mužské pohlaví; Male; larynx; Middle Aged; Larynx; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie