Posuzování zdravotního stavu pro účely přiznání mimořádných výhod u klientů s chronickým selháním ledvin - Pospíšil, Karel (Revizní a posudkové lékařství, 2009)
Při posuzování zdravotního stavu pro účely přiznání mimořádných výhod u klientů s chronickým selháním ledvin je pro posudkové lékaře velmi důležitá spolupráce s nefrologem. V současné době má jen málo posudkových lékařů vlastní zkušenosti s klinickou prací v oboru nefrologie. Rozvoj tohoto podoboru je velmi intenzivní, s výraznými změnami diagnostických a léčebných možností, které mohou mít zásadní význam pro práci posudkového lékaře. Cílem práce je doplnit, eventuálně rozšířit pohled na data, která má posudkový lékař od nefrologa k dispozici, a zejména může požadovat při posuzování pro účely přiznání mimořádných výhod. Dále uvádí současný stav žádostí o MV a jejich přiznání na 3 nefrologických pracovištích sousedních okresů Uherské Hradiště, Hodonín a Břeclav s uvedením kazuistik v posudkově složitějších případech.
Keywords: glomerulonefritida; chronické selhání ledvin; intersticiální nefritida; dialýza; Diabetic Nephropathies; Nephritis, Interstitial; Glomerulonephritis; Dialysis; lidé; posuzování zdravotní způsobilosti; Kidney Failure, Chronic; mužské pohlaví; Nephrology; Work Capacity Evaluation; nefroskleróza; Adult; posudkové řízení; diabetické nefropatie; Disease Attributes; nefrologie; Nephrosclerosis; Humans; dospělí; Polycystic Kidney Diseases; Male; klinický obraz nemoci; Peer Review; polycystická choroba ledvin