Dosavadní zkušenosti s léčbou lenalidomidem u pacientů s mnohočetným myelomem v ČR - pilotní data u vysoce předléčených nemocných - Pour, Luděk; Ščudla, Vlastimil; Gregora, Evžen; Maisnar, Vladimír; Schützová, Miroslava; Špička, Ivan; Bačovský, Jaroslav; Straub, Jan; Hájek, Roman (Onkologie (Olomouc, Print), 2009)
Lenalidomid (Revlimid) patří mezi imunomodulační látky známé jako IMIDy, látky strukturou příbuzné thalidomidu. U nemocných s mnohočetným myelomem (MM) byla v klinických studiích prokázána vysoká účinnost tohoto léku v primoléčbě i u relabovaných nemocných. Limitující toxicitou při léčbě lenalidomidem je myelosuprese, avšak lék nezpůsobuje nepříjemnou neuropatii na rozdíl od thalidomidu a bortezomibu. V České republice je lenalidomid používán u relabovaných nemocných mimo klinické studie od roku 2008. Tato práce přináší analýzu léčebné účinnosti a nežádoucích účinků u nemocných s MM léčených lenalidomidem v prvním roce jeho používání v šesti referenčních centrech CMG v České republice (Brno, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň, Praha VFN a FN KV). Celkem bylo hodnoceno 80 relabovaných/refrakterních pacientů s MM léčených lenalidomidem od roku 2008 do června 2009. Průměrný věk pacientů činil 66,2 let (38–88 let). Medián sledování činil 5,3 měsíců (0–22 měsíců). Celkově byl lenalidomid v našem souboru pacientů použit pro léčbu druhého či dalšího relapsu ve více než 80 % případů. Léčebnou odpověď bylo možné hodnotit u 65 % (52/80) pacientů. Na léčbu odpovědělo celkem 35 % (18/52) pacientů. Bez efektu byla léčba u 65 % pacientů, 36 % (19/52) mělo stabilní chorobu (SD) a u 29 % (15/52) byla pozorována progrese onemocnění (PG). Celkem 84 % (67/82) pacientů mělo alespoň jeden NÚ. Největším problémem byla hematologická toxicita, zejména pak neutropenie. Minimálně stupeň 2 infekčních komplikací byl zaznamenán u celkem 45 % (30/67) pacientů. Nebylo pozorováno zhoršení neuropatie a také nebyl zaznamenán žádný případ trombózy a embolie. Lenalidomid se zařadil díky své účinnosti mezi tři nejpotřebnější léky u mnohočetného myelomu v současnosti. Naše zkušenosti potvrzují jeho účinnost u relabovaných, těžce předléčených nemocných s MM.
Keywords: Thalidomide; krevní nemoci; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Humans; hormony kůry nadledvin; Hematologic Diseases; Disease Progression; Multiple Myeloma; Drug Evaluation; Neutropenia; Thrombocytopenia; trombocytopenie; financování organizované; Financing, Organized; lidé; nežádoucí účinky léčiv; pilotní projekty; Pilot Projects; mnohočetný myelom; lékařská onkologie; hodnocení léčiv; Statistics as Topic; neutropenie; progrese nemoci; Adrenal Cortex Hormones; statistika jako téma; kombinovaná farmakoterapie; Drug Therapy, Combination; thalidomid; Medical Oncology