Riziko kouření pro vznik kardiovaskulárních nemocí začíná už před narozením - Hrubá, Drahoslava; Fiala, Jindřich; Soška, Vladimír; Nebeská, Kateřina (Česká gynekologie, 2009)
Existuje mnoho důkazů o tom, že expozice cigaretovému kouři v období prenatálního života představuje významné riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění v pozdějším věku, protože ovlivňuje řadu jejich determinantů: obezitu a hromadění tělesného tuku, poruchy metabolismu glukózy a sérových lipidů, hypertenzi, hypokinezi, strukturu cév, reaktivitu srdeční tkáně. Nastávající matky mají vysokou morální motivaci pro změnu svého chování. Mohou významně ochránit zdravý vývoj plodu před riziky, o kterých jsou podrobně a srozumitelně informovány. Náš systém prenatální péče o těhotné poskytuje opakovanou příležitost pro aktivní účast lékařů a porodních asistentek při informování těhotných (aktivních i pasivních) kuřaček o rizicích kouření, motivaci a poradenství při zanechání kouření, která je nezastupitelná.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; Cardiovascular Diseases; Metabolic Syndrome; Prenatal Exposure Delayed Effects; Pregnancy; lidé; Humans; Smoking; Financing, Organized; vývoj plodu; metabolický syndrom; zpožděný efekt prenatální expozice; rizikové faktory; Fetal Development; financování organizované; ženské pohlaví; těhotenství; Female; Risk Factors; kouření