Akutní hysterektomie pro prolaps velkého submukózního myomu do pochvy - Zielina, Petr; Schreier, Roman (Česká gynekologie, 2009)
Cíl: Práce prezentuje způsob léčby velkého rodícího se myomu s akutním krvácením. Analýzou dostupné literatury bychom rádi shrnuli možné terapeutické postupy u submukózních myomů a poukázali na nepříliš časté komplikace. Typ studie: Kazuistika a přehledový článek Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice Třinec. Metodika a výsledky: Prezentujeme kazuistiku velkého rodícího se myomu, jehož léčbu pacientka zanedbala a k operačnímu řešení se nedostavila. Pacientka přichází pro náhle vzniklé profuzní krvácení. Při vaginálním a ultrazvukovém vyšetření je zjištěn velký submukózní myom, který zcela vyplňuje horní třetinu pochvy. Děložní hrdlo není hmatné, je vytaženo kraniálně. Myom způsobuje silné krvácení, které při manipulaci s myomem ještě zesiluje. Pacientka kolabuje. Se souhlasem pacientky je rozhodnuto o akutním provedení abdominální hysterektomie s ponecháním adnex. Operační výkon byl komplikován ne zcela jasnými hranicemi mezi dělohou a poševní stěnou při spotřebovaném děložním hrdle. Po operaci se pacientka velmi rychle zotavuje, mobilizována 1. den po operaci. Krevní objem doplněn náhradními roztoky, bez nutnosti podat erymasy. Závěr: Submukózní myomy mohou prolabovat přes děložní hrdlo do pochvy a být příčinou nepříliš častých, o to však závažnějších komplikací, které vyžadují velmi urgentní řešení (velmi silné krvácení, nonpuerperální inverze dělohy).
Keywords: hysterektomie; Middle Aged; lidé středního věku; lidé; nádory dělohy; Female; Uterine Neoplasms; leiomyom; Uterine Prolapse; prolaps dělohy; Leiomyoma; Emergencies; Hysterectomy; ženské pohlaví; náhlé příhody; Humans