Histopatológia nádorov chrbtice a miechy - Rychlý, Boris (Neurologie pro praxi, 2009)
Podobne ako v mozgu nádory chrbtice a miechy vykazujú vysokú histogenetickú rozmanitosť. Môžu pochádzať z akejkoľvek anatomickej štruktúry tejto lokality. Vyrastajú zo samotnej miechy, miechových koreňov, durálneho vaku, či z okolitých tvrdých (kosť) alebo mäkkých tkanív. Praktické je topografické delenie na tumory extradurálne a intradurálne, ktoré sa ďalej delia na extramedulárne a intramedulárne. Histologicky ide o identické tumory ako v mozgu s rovnakými princípmi ich gradingu. Prevažne majú ale inú incidenciu ako rovnaké nádory v mozgu. Môžu byť primárne alebo sekundárne, ktoré sem metastazujú prakticky z ktorejkoľvek inej lokality.
Keywords: Spinal Cord Neoplasms; metastázy nádorů; lidé; lymfom; Meningioma; Neurofibroma; Hemangiopericytoma; hemangiopericytom; histologie; Histology; nádory páteře; Lymphoma; neurofibrom; leukemie; Spinal Neoplasms; meningeom; Leukemia; nádory míchy; Neoplasm Metastasis; Humans