Vaskulární demence - Rusina, Robert; Matěj, Radoslav (Neurologie pro praxi, 2009)
Na vaskulární demence lze nahlížet jako na důsledek ischemického nebo hemoragického poškození mozkové tkáně, jež se projeví alterací kognitivních funkcí. Jedná se tudíž o velmi heterogenní skupinu různých klinických syndromů – od ložiskového postižení odpovídajícího oblasti léze většího rozměru, přes vícečetné deficity různých kognitivních domén v rámci multiinfarktové demence až po poměrně homogenní profil dysexekutivního syndromu s bradypsychizmem a mnohdy i depresivním laděním u subkortikální ischemické leukoencefalopatie. Poměrně časté jsou i demence smíšené, většinou se jedná o kombinaci vaskulární encefalopatie a Alzheimerovy nemoci. V současné době není k dispozici kauzální léčba vaskulární demence (VaD). Nejvýznamnější preventivní opatření zahrnují důslednou léčbu arteriální hypertenze, ovlivnění dalších vaskulárních rizikových faktorů a adekvátní léčbu i sekundární prevenci ischemických iktů (antiagregancia).
Keywords: diagnostické techniky a postupy; Dementia, Multi-Infarct; cerebrovaskulární poruchy; lidé; Diagnosis, Differential; Primary Prevention; Humans; Diagnostic Techniques and Procedures; primární prevence; progresivní multifokální leukoencefalopatie; vaskulární demence; Dementia, Vascular; diferenciální diagnóza; Leukoencephalopathy, Progressive Multifocal; multiinfarktová demence; Cerebrovascular Disorders