Možnosti chirurgickej liečby spinálneho epidurálneho abscesu - Žingor, Daniel; Rudinský, Bruno; Lampert, Miloš (Neurologie pro praxi, 2009)
Spinálny epidurálny absces je veľmi vzácnym ochorením, ktoré v prípade neskorej diagnostiky a intervencie môže viesť k vzniku závažného až trvalého postihnutia pacienta. V roku 2007 boli na Neurochirurgickej klinike v Nových Zámkoch riešení dvaja pacienti. Na základe komplexného vyšetrenia – neurologického, rádiologického a laboratórneho bol zistený obraz ťažkej paraparézy až plégie dolných končatín rozvíjajúci sa v priebehu 24–48 hodín s prítomnými febrilitami a zvýšenými hodnotami zápalových parametrov (sedimentácie, leukocytózy, zvýšenia CRP). Vyšetrením magnetickou rezonanciou bola zistená kolekcia v epidurálnom priestore hrudnej oblasti chrbtice s kompresiou miechy. Vzhľadom na výrazný motorický deficit sme sa urgentne rozhodli realizovať operačný zákrok s cieľom dekompresie nervových štruktúr a evakuácie hnisavého obsahu, ktorý viedol k zmierneniu až vymiznutiu trvalého postihnutia. Napriek nízkemu výskytu je nutné v rámci diferenciálnej diagnostiky rýchleho rozvoja neurologického deficitu myslieť na možnosť diagnózy spinálneho epidurálneho abscesu.
Keywords: Prognosis; Treatment Outcome; Male; Clinical Laboratory Techniques; Anti-Bacterial Agents; dospělí; lidé; laminektomie; senioři; prognóza; Aged; epidurální absces; klinické laboratorní techniky; Staphylococcus aureus; antibakteriální látky; magnetická rezonanční tomografie; Laminectomy; výsledek terapie; Epidural Abscess; Adult; mužské pohlaví; Magnetic Resonance Imaging; Humans